Boğaziçi'nde 'Seslerin Resitali': 112 yıllık org, restorasyonun ardından sahnede

DUVAR- Org virtüözü Jacob Benda, Boğaziçi Üniversitesi'nde 112 yıl önce bağışlanan ve sonrasında restore edilen Norman ve Beard yapımı org ile sahne aldı. Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs'te yer alan Albert Long Hall'da gerçekleştirilen "Seslerin Kutlaması" adlı resitalde, okula bağışlanmış olan 112 yıllık org restorasyonun ardından ilk kez Benda'nın yorumuyla ses verdi. Konserde besteci J.S. Bach, Stephen …

DUVAR- Org virtüözü Jacob Benda, Boğaziçi Üniversitesi’nde 112 yıl önce bağışlanan ve sonrasında restore edilen Norman ve Beard yapımı org ile sahne aldı.

Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs’te yer alan Albert Long Hall’da gerçekleştirilen “Seslerin Kutlaması” adlı resitalde, okula bağışlanmış olan 112 yıllık org restorasyonun ardından ilk kez Benda’nın yorumuyla ses verdi.

Konserde besteci J.S. Bach, Stephen Paulus, George Thalben Ball, Charles-Marie Widor, Charles Tournemire ve Camille Saint-Saens’in eserlerine yer verildi.

Jacob Benda, konser sonrası 6 yaşında piyano çalmaya başladığını ve hayatı boyunca piyanist olmak istediğini söyledi.

Piyanist olmak için üniversiteye gittiğini belirten Benda, “Üniversitenin son yılında borulu orgla tanıştım ve çok sevdim. Bu yüzden mezun olduktan sonra org peşinde koşmaya karar verdim. Ardından org performansı alanında yüksek lisans derecemi aldım. O zamandan beri konserler veriyorum. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki St.Thomas Üniversitesi’nde ders veriyorum” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’DE İLK KEZ KONSER VERDİ

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Türkiye’de ilk defa konser verdiğini, restorasyonu yapılan orgla üç gün geçirdiğini ve orgla neler yapılabileceği üzerine çalıştıklarını ifade eden sanatçı, “Bu akşam buradaki katılım beni çok etkiledi. Çok enerjik bir dinleyici kitlesiydi. Sonra doğaçlama yaptığım bazı Türk ezgilerini ve ardından Johann Sebastian Bach ve Charles Tournemire adında bir Fransız bestecinin müziklerini ekledim. Bu org 1913 yılına ait ve orgun yapımcısı İngiltere’dendi. O dönemde inşa edilen organların güzel bir temsili. Bu kadar eski ve çalınabilir bir orga sahip olmak gerçekten harika.” değerlendirmesini yaptı.

SON RESTORASYON 2024’TE YAPILDI

Boğaziçi Üniversitesi’ne 1913 yılında bağışlanan org, belirli dönemlerde restorasyona uğradı. Son olarak 2024’te tarihi orgun kapsamlı bir ekspertizi yapılarak enstrümanın hava sistemi, göğüsleri, boruları, swell ve choir odaları, elektrik ve pnömatik sistemleri incelendi. Yapılması gereken çalışmalar sıralandı.

Restorasyonun ardından tüm mekanizma ayarlamaları, entonasyon ve akord kontrolleri ile estetik kontrolleri yapılarak kullanıma hazır hale getirildi.

(ANADOLU AJANSI)

source

admin

admin

Etkinliklerimizden Haberdar Omlak için

Bültenimize Abone Olun!

Comments

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir