Picasso'nun tablosunun altından gizemli bir kadın portresi çıktı

DUVAR- Picasso’nun ‘Mateu Fernández de Soto Portresi’ adlı tablosunu inceleyen sanat tarihçileri, tablonun altında çeşitli fırça teknikleriyle gizlenmiş bir kadın portresi keşfetti.  Kadının portresinin, Picasso’nun aynı tablonun üzerine 1901’de heykeltıraş arkadaşı Mateu Fernandez de Soto’yu bir masada otururken resmetmesiyle kaybolduğu belirtildi. Fakat neredeyse 124 yıl sonra, Londra’daki Courtauld Sanat Enstitüsü’nün, sergi öncesinde kızılötesi ve X-ışını görüntüleme kullanarak eseri …

DUVAR- Picasso’nun ‘Mateu Fernández de Soto Portresi’ adlı tablosunu inceleyen sanat tarihçileri, tablonun altında çeşitli fırça teknikleriyle gizlenmiş bir kadın portresi keşfetti. 

Kadının portresinin, Picasso’nun aynı tablonun üzerine 1901’de heykeltıraş arkadaşı Mateu Fernandez de Soto’yu bir masada otururken resmetmesiyle kaybolduğu belirtildi.

Fakat neredeyse 124 yıl sonra, Londra’daki Courtauld Sanat Enstitüsü’nün, sergi öncesinde kızılötesi ve X-ışını görüntüleme kullanarak eseri incelemesiyle orijinal portrenin ana hatları ortaya çıktı.

Courtauld Galerisi başkan yardımcısı Barnaby Wright, kızılötesi kameranın bir görüntüyü mozaik gibi taraması nedeniyle kadının portresinin “kelimenin tam anlamıyla parça parça ortaya çıktığını” açıkladı.

Wright pazartesi günü CNN’e yaptığı açıklamada, uzmanların “yüzeyin altında gizlenen bir şey olduğuna oldukça ikna olmalarına rağmen bitmiş portreyle gerçekten ilgili olmayan fırça darbelerini görebiliyorsunuz” dedi.

‘KADININ KİMLİĞİNDEN EMİN DEĞİLLER’

Tablodaki kadın silüeti, Picasso’nun 1901’de Paris’te resmettiği diğer kadın figürlerine benzese de, o dönemde Fransa’nın başkentinde moda olan kendine özgü chignon saç modelini paylaştığı için kadının kimliğinden hâlâ emin değiller.

Wright, “Sonsuza dek bir tür anonim model olarak kalabilir” dedi ve kimliğini tespit etmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi: “Picasso için modellik yapan biri de olabilirdi… Bir sevgili, bir arkadaş da olabilirdi.”

Wright, Picasso’nun bu eski portreyi terk edip üzerine resim yaparak muhtemelen “sadece konuyu değil, aynı zamanda ünlü Mavi Dönem resim tarzını geliştirirken tarzını da değiştirdiğini” söyledi.

KASVETLİ RENKLER

Mavi Dönem’de Picasso, yakın arkadaşı Carlos Casagemas’ın intiharından kısmen etkilenen daha önceki İzlenimci tarzından uzaklaşarak konularını tasvir etmek için daha kasvetli renkler kullanmıştır.

Wright, röntgen görüntülerinin Picasso’nun bu tuvali belki de üç ya da dört kez yeniden işlediğini gösterdiğini, bunun nedeninin yeni malzeme almaya kolaylıkla parasının yetmemesi olduğunu ancak sanatçının aynı zamanda “bir görüntüyü başka bir görüntüye dönüştürme sürecinden keyif aldığını” söyledi. 

BİRİNİ DİĞERİNE DÖNÜŞTÜRÜYOR

Wright, Picasso’nun çalışma teknikleri hakkında şunları söyledi:

“Konuyu değiştirip temiz bir sayfa açmak için tuvali beyazlatmadı. Arkadaşının figürünü doğrudan kadının üstüne çizdi… Bir figür diğerinden çıkıyor ve birini diğerine dönüştürüyor. Bu teknik görüntüden altta ne olduğunu öğrenip bunu bitmiş resme geri götürdüğünüzde, o izlerden gözü, kulağı ve saçı gibi bazı ayrıntıları çok net bir şekilde görebilirsiniz. Kadının bu hayaletsi varlığı aslında yüzeyin hemen altında değil, aslında yüzeye baskı yapıyor.”

‘Mateu Fernández de Soto Portresi’ 14 Şubat – 26 Mayıs tarihleri arasında Londra’daki Courtauld Galerisi’nde sergilenecek.

 

 

 

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)

source

admin

admin

Etkinliklerimizden Haberdar Omlak için

Bültenimize Abone Olun!

Comments

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir